Dream Teams: Όνειρο ή ντόπα;

Το 2004, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων τα μεγάλα κανάλια συγκαλούσαν συσκέψεις με σκοπό να βρεθεί τρόπος να αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο: οι παίκτες του ΝΒΑ βρίσκονται στο απυρόβλητο αναφορικά με το ντόπινγκ κοντρόλ......

Το ρεπορτάζ - φημολογία, ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία οι σταρ του ΝΒΑ να μην ελέγχονται για αναβολικές ουσίες. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το αθλητικό ρεπορτάζ απαντούσαν χρησιμοποιώντας το παρακάτω κείμενο: "NBA Olympic Players to Get Random Tests STEPHEN WILSON AP Sports Writer Published 12:00 a.m., Wednesday, March 5, 2003 NBA players participating in the 2004 Athens Games will face the same drug testing procedures as other Olympic athletes under a global program endorsed by sports federations and more than 70 national governments Wednesday. "There will be no differentiation between a team handball athlete and an NBA professional," said Terry Madden, chief executive officer of the U.S. Anti-Doping Agency. The code establishes a single list of prohibited substances, ranging from steroids to stimulants to blood-boosting hormones. It also bans any form of genetic doping. As part of the plan, NBA players would face out-of-competition, random drug tests for the games starting July 1".
Η σιγουριά όμως των αρχισυντακτών επέβαλε να το θέμα να… υπάρξει. Έξω οι αθλητικοί δημοσιογράφοι, μέσα οι ελεύθεροι ρεπόρτερ. Οι συνάδελφοι προσπάθησαν να δώσουν διάσταση στο θέμα και στη μοναδική ανοικτή προπόνηση των ΗΠΑ στο αμερικάνικο κολέγιο, βρέθηκαν πραγματικά εξαιρετικοί ελεύθεροι ρεπόρτερ, οι οποίοι ρωτούσαν μόνο για ντόπινγκ. Ο Σον Μάριον, μετά την τρίτη ερώτηση, σταθερά για το αν παίρνει ουσίες, έκανε μία κίνηση άρνησης και όλοι οι παίκτες αποχώρησαν βλέποντας πού πάει το θέμα. Αυτό ήταν δεν μάθαμε τίποτε άλλο. Η αίσθηση πάντως υπήρχε και υπάρχει στην Ελλάδα ότι οι παίκτες της εθνικής των ΗΠΑ δεν υπόκεινται σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες.
 Πρόσφατα σε ένα κείμενο στο οποίο συγκρίναμε τις εθνικές των ΗΠΑ, ένας φίλος σε σχόλιό του ζήτησε να μάθει αν υπάρχει έλεγχος ντόπινγκ στους παίκτες του ΝΒΑ οι οποίοι αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν ούτε εκτιμήσεις, ούτε οι παραφιλολογίες. Το μόνο που μπορούμε να παραθέσουμε είναι επίσημες τοποθετήσεις αθλητών και παραγόντων. Σύμφωνα με τις αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων, όσοι αθλητές συμμετέχουν οφείλουν να ελέγχονται για χρήση ουσιών μέχρι την πρώτη ημέρα του Ιουλίου. Πρόκειται για τον πρώτο εγχώριο έλεγχο που γίνεται. Φέτος προέκυψε μάλιστα ζήτημα στις ΗΠΑ με τον ΝτεΜάρκους Κάζενς, καθώς ο σέντερ των Κινγκς κλήθηκε μεν στις προπονήσεις, όμως "κόπηκε" διότι δεν πρόλαβε την προθεσμία για να υποβληθεί στον πρώτο έλεγχο. Θεωρία συνωμοσίας ανέφερε ότι ο παίκτης είχε ενημερώσει για κάποιες θερινές του... δράσεις και ως αποτέλεσμα φοβόταν ότι θα βρεθεί θετικός σε ένα τέτοιο έλεγχο. Θερινή δράση; Άτιμο πράγμα το... τσιγαριλίκι
. Για να κάνουμε μία παρένθεση, στην τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας συμφωνήθηκε οι έλεγχοι στους παίκτες για χρήση ουσιών, να γίνονται και κατά τη θερινή περίοδο ώστε το ΝΒΑ να φαίνεται και να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται. Για του λόγου το αληθές το χθεσινό tweet από τον Στίβεν Κάρι: "Stephen Curry: Just finished @KevinHarvick pro-am. NBA random drug tester showed up 4 a test. Must've seen me hit my driver on #1 thought I was juicing" Τα... αγγλικά του είναι λίγο δυσνόητα αλλά μάλλον καταλαβαίνουμε πως πέρασε από αντιντόπινγκ κοντρόλ. Το 2008 υπήρξε ένα θέμα που πέρασε στα... ψιλά. Η εθνική μπάσκετ των ΗΠΑ, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, πέρασε από τον πιο σκληρό έλεγχο ντόπινγκ δίνοντας δείγματα αίματος προκειμένου να ανιχνευθεί η χρήση συνθετικής αυξητικής ορμόνης.
Ο Τζέισον Κιντ δεν… ενθουσιάστηκε ακριβώς αλλά η δουλειά έγινε, έστω κι αν δεν έδωσαν όλοι δείγματα αίματος, αφού πρόκειται για ένα πολύ ακριβό τεστ: "The dozen NBA players that comprise Team USA have been subject to unannounced testing for human growth hormone in recent months, screenings league and union officials voiced their opposition to earlier this year on Capitol Hill. "At the end of the day guys will do what they have to do," said Dallas Mavericks guard Jason Kidd, who will play in his second Olympics next month. "They will follow the rules because everyone is waiting for us to complain about it. I'm OK with it". Χρησιμοποιούμε το αγγλικό κείμενο για να μην τεθεί κανένα ζήτημα παρερμηνείας. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι οι 12 παίκτες της εθνικής των ΗΠΑ πέρασαν από έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή. Να δούμε και τι γίνεται στους αγώνες; Πριν από τρεις εβδομάδες ο Γκραντ Χιλ ανέφερε μία αστεία ιστορία, σύμφωνα με την οποία οι σταρ της εθνικής του 1996 προσπαθούσαν να αποφύγουν τον έλεγχο ντόπινγκ μετά από τους αγώνες στον οποίο υποβαλλόταν ο πρώτος σκόρερ κάθε αναμέτρησης (πηγή ESPN) "It was actually pretty funny – nobody on the team wanted to be the leading scorer in those games, in the Olympic games. Because whoever was the leading scorer, ended up having to be drug tested. And the reason for that is the drug testing process, you’d be there for two hours after the game. And so nobody wanted to be there and have to go through that whole process". Με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ παρόντα και τα μπαρ στην Ατλάντα ανοικτά μέχρι το πρωί, ποιος ασχολείται να δώσει... δείγμα;
Εννοείται ότι στο τέλος της ημέρας, πέρασαν από τέτοιο έλεγχο επτά από τους 12. Εφέτος έγινε μείζον θέμα το γεγονός ότι το πρώτο βράδυ που ο Κόμπε Μπράιαντ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το κέρδος του ήταν ένα αντιντόπινγκ κοντρόλ (πηγή Reuters): "The latest victim was Team USA’s basketball player Kobe Bryant. After Team USA’s game against Australia, in which Bryant connected six three-pointers and netted 20 points, Bryant was chosen for the drug test". Κάθε παίκτης που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ περνά από έλεγχο ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων οι πέντε πρώτοι σε κάθε σπορ εξετάζονται σε έναν τελευταίο έλεγχο. Άπαντες οι παίκτες των Αμερικανών υποβλήθηκαν σε αυτό το τεστ, όπως και οι αθλητές των υπολοίπων εθνικών. Βεβαίως επειδή μία αναβολική ουσία λαμβάνεται οποτεδήποτε μέσα στη χρονιά και λένε οι ειδικοί ότι ουδείς αθλητής θα προσπαθήσει να ενισχύσει την δυναμική του με... φάρμακα, μία δύο ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων, το ΝΒΑ ελέγχει τέσσερις με έξι φορές τους αθλητές του κατά τη διάρκεια της σεζόν και άλλες δύο την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του NBC, ενώ διαβάσαμε στο παρακάτω tweet: "Previously, the NBA did not test players during its July-September offseason. Now, players could be tested up to two times during the offseason but would not be screened for drugs such as marijuana. The memo was less clear about testing for human growth hormone, saying only that a committee would study the "possibility of an HGH testing program." NBA spokesman Mike Bass, however, insisted that both sides agreed to HGH blood testing, subject to the process being validated by a "neutral committee of experts".
Όπως τονίζεται, υπήρξε συμφωνία για δύο ελέγχους το καλοκαίρι συν την πιθανότητα για λήψη αίματος για την ανίχνευση της ουσίας HGH (human growth hormon, αυξητική ορμόνη) που κάνει... θραύση στα ομαδικά σπορ στις ΗΠΑ. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι παίκτες του ΝΒΑ, οι οποίοι συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπόκεινται ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους ελέγχους όπως και οι υπόλοιποι αθλητές. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο πάντα υπάρχουν υποψίες ή και θεωρίες συνομωσίας. Η τελευταία αναφέρει πως όταν, μετά το 1992, το ΝΒΑ υποχρεώθηκε να επιτρέπει ελέγχους ντόπινγκ στους αθλητές του αλλά εξασφάλισε κατ' αρχήν ότι αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με δικούς του γιατρούς κι εν συνεχεία κανένα θετικό δείγμα δεν θα δημοσιοποιείται. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι.
 Στο τέλος της ημέρας υπάρχουν δύο δρόμοι να ακολουθήσουμε: ο ένας είναι να μείνουμε μόνο στο επίσημο σκέλος και σε αυτό κάνεις δεν μπορεί να ψέξει κανέναν από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί θετικό δείγμα. Από την άλλη στα επίπεδα πρωταθλητισμού των ημερών μας όλοι σκεφτόμαστε ότι γίνονται πράγματα εκτός λογικής και ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Εδώ όμως υπάρχει μία ένσταση και θα επιτρέψετε ένα προσωπικό παράδειγμα. Είχα την τύχη να μιλήσω λίγο πριν το φινάλε της καριέρας του με τον Τζον Στόκτον σε ένα All Star Game. Ο ευγενέστερος των αθλητών απάντησε και σε ερώτηση για το ντόπινγκ: "Κάνω επαγγελματική προπόνηση σε ομάδες από τα 15 μου χρόνια.
 Παίζω ως βασικό πλέι μέικερ από το 1978 και πλησιάζω τα 40. Δεν γνωρίζω τι θα μου έδινε μεγαλύτερη ευστοχία, μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερο έλεγχο του παιχνιδιού". Κάνει θραύση η ...τριποντίνη. Είναι σαφές ότι στο μπάσκετ, ιδιαίτερα στο ΝΒΑ, υπάρχουν αθλητές οι οποίοι αναζητούν μεγαλύτερη έκρηξη, μεγαλύτερη δύναμη, καλύτερη ταχύτητα. Μόνο που αυτοί οι παίκτες αν δεν μπορούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι, να πασάρουν, να παίξουν άμυνα, στην καλύτερη περίπτωση είναι γυρολόγοι με το μίνιμουμ συμβόλαιο. Δεν πρόκειται για τον κόσμο των αγγέλων, γι' αυτό και πλέον βλέπουμε να τιμωρούνται αρκετοί παίκτες λόγω απαγορευμένων ουσιών, όπως στεροειδή.
 Ο αφορισμός για τα...μούσκουλα του Λεμπρόν ή τα αλτικά προσόντα του Ουέστμπρουκ μπορεί να ικανοποιεί κάποιες συνειδήσεις αλλά... αυτός ο Ντούραντ με τα χέρια καλαμάκια που τα βάζει όλα, πόσο "καοτόνικ" να έχει βάλει στον οργανισμό του; Και κάτι για τον επίλογο: στο ΝΒΑ οι καριέρες των αθλητών κρατούν συνήθως 15 με 18 χρόνια, αριθμός πολύ μεγάλος για χρήστες ουσιών τουλάχιστον απ' όσο καταλαβαίνουμε από τις διαδρομές αθλητών στον στίβο για παράδειγμα. Το βασικό πρόβλημα το έχει θέσει παλαιότερα ο Σακίλ και αφορά στα παυσίπονα που χορηγούνται για να μπορούν να ξεπερνούν γρήγορα μικροτραυματισμούς και να παίζουν σε περισσότερους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

διαβάστε επίσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...