Παρουσίαση του βιβλίου του Δ.Χριστοπούλου «Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;»

To «ποιος είναι Έλληνας πολίτης» είναι ερώτημα το οποίο, όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο. To βιβλίο του Χριστόπουλου είναι μια πρώτη απόπειρα παρουσίασης και κριτικής ανάλυσης των πολιτικών και των κανόνων που συνθέτουν το καθεστώς της ελληνικής ιδιότητας του πολίτη από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους ως σήμερα.
Το Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; στοχεύει στο να αναδείξει τα θεμελιώδη ερωτήματα και τις στρατηγικές που κατευθύνουν τους τρόπους κτήσης και αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας ήδη από τα Συντάγματα του 1821, τις διαδοχικές εδαφικές εξαπλώσεις του ελληνικού κράτους ως τα μέσα του 20ου αιώνα, στην εποχή του ψυχρού πολέμου, και τέλος, τις δυναμικές εξελίξεις που επανακαθορίζουν τις στρατηγικές αυτές στην Ελλάδα της μετανάστευσης. Πόσο κομβικό σε όλη αυτή την πορεία είναι το νομικό καθεστώς των ομογενών – αποδήμων ελλήνων και μειονοτικών της καθ’ ημάς ανατολής και της βαλκανικής που μεταναστεύουν προς τη χώρα – και αντίστοιχα πόσο κρίσιμη είναι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για την κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση των μεταναστών που έχουν μεταφέρει στη χώρα το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων.


Σε μια χώρα που έχει μπει στον αστερισμό της πολιτικά πιο απρόβλεπτης και δημοσιονομικά πιο σκληρής μακρο-συγκυρίας που φαίνεται πως θα διάγει μετά τις μεγάλες περιπέτειες του 20ου αιώνα, το «ποιος είναι έλληνας πολίτης;» είναι ερώτημα που αξίζει να τίθεται. Ερώτημα, που σε τελευταία ανάλυση αναπόδραστα σφυρηλατεί την κοινή μοίρα ανθρώπων που ζούνε σε αυτόν τον τόπο, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ή ίσως κυρίως σ’ αυτές. Σε αυτό το ερώτημα, το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει οδηγίες μύησης για τους αρχαρίους, οδηγίες για τη θέση περαιτέρω ερωτημάτων από τους μυημένους.
Με αφορμή την κυκλοφορία του επίκαιρου αυτού βιβλίου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας, οι εκδόσεις Βιβλιόραμα και το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης σας προσκαλούν σε συζήτηση στον χώρο του Βιβλιοπωλείου (Καντανολέων 4) την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στις 20.30 στο Ηράκλειο. Με τον Δημήτρη Χριστόπουλο συζητούν οι κ. Γιώργος Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, η κ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Αριάνδη Σπανάκη, Δικηγόρος Ηρακλείου ενώ την εκδήλωση συντονίζει και προλογίζει η κ. Δήμητρα Καμπέλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δικτύωσης, Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

διαβάστε επίσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...